FAQ (Usein kysyttyä)

Frequently asked questions

Kuka voi harrastaa Pilatesta?

Pilates on liikuntamuoto, jota lähes jokainen voi harrastaa. Pilates-liikkeitä voidaan soveltaa sopimaan kaikille kehotyypeille ja kuntotasoille. Pilates -menetelmästä hyötyvät niin kuntoilijat, urheilijat kuin liikunta-alan ammattilaisetkin. Sen avulla voidaan parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa.

Pilates-harjoitusten myötä oppii käyttämään kehon niveliä ja lihaksia tasapuolisesti, jolloin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon lihakset yhdessä ryhtiä tukevien lihasten kanssa vahvistuvat. Pilates- menetelmä on kaikille liikkujille sopiva, looginen ja aina uusia haasteita tarjoava liikuntamuoto. Sitä käytetään myös tuki- ja liikuntaelinten kuntouttamiseen.

Miten aloittaa?

Jos liityt ryhmään kesken kauden, suosittelemme yhden yksityistunnin ottamista ennen ryhmätunnille tuloa. Näin pystyt sekä tutustumaan Pilateksen erikoisuuksiin lajina että kohdistamaan huomiosi henkilökohtaisiin tapoihin käyttää kehoasi.

Mitä laittaa päälle?

Laita VoicePilates-tunneille päälle joustava urheiluvaatetus ja varaudu ääniharjoitus-osiossa ottamaan kengät pois ryhtivirheiden välttämiseksi. Pilates-harjoitteet suoritetaan matoilla ja sukat jalassa; näin kehitetään mm. nilkan ja jalan lihasten hallintaa.

Montako kertaa viikossa pitäisi harjoitella?

Koska lihassolut tarvitsevat uusien lihasmuistien rakentamiseksi säännöllistä toistoa, suosittelemme harjoittelua vähintään kerran viikossa. Jos pilates on kehollesi aivan uusi harjoittelumuoto, hyödyt ensimmäisinä kuukausina parhaiten vieläkin tiiviimmästä harjoittelusta (esim. kaksi tai useampi kerta viikossa). Silloin keho pystyy omaksumaan ja tallentamaan helpommin isompaakin määrää uutta tietoa.

Voinko raskaana ollessani harjoitella Pilatesta tai VoicePilatesta?

Jos olet aloittanut Pilates-harjoittelun ennen raskaaksi tuloa, voit ilman muuta jatkaa. Muussa tapauksessa suosittelemme esim. Somatic Studiolla Helsingissä tarjottavaa Pilatesta raskaana oleville tai synnytyksestä palautuville sekä BabyPilatesta.

Onko Pilates-liikunta verrattavissa joogaan?

Jossakin mielessä Pilates on kuten joogaa. Molemmat mielletään Body and Mind -liikuntamuodoiksi; molemmat painottavat syvää hengitystä ja virtaavaa liikettä, mikä rohkaisee kehon ja mielen yhteyttä. Erona on, että joogassa yleensä liikutaan yhdestä staattisesta asennosta toiseen, kun taas Pilates virtaa läpi liikkeiden dynaamisesti, systemaattisesti ja anatomiaan perustuen, lisäten mukaan vastusta lisääviä välineitä.

Ketkä kuuluvat äänenkäytön riskiryhmään?

Kaikki, jotka joutuvat puhumaan pitkäkestoisesti, voimistetulla äänellä, akustisesti vaativassa ympäristössä (taustamelu, ulkona yms.) eikä heillä ole mahdollisuutta äänen lepuuttamiseen ennen kuin illalla / viikonloppuna.

Äänenkäytön riskiammatteihin kuuluvat mm. puhelintyö, opetustyö ja luennointi, tuote-esittely, myynti-edustus, valmentaminen, kouluttaminen, poliitikkojen esiintymiset, TV/radiotoimittajien työ, pappien työ, laulaminen sekä näytteleminen.

Peräti 43 % työssä olevista suomalaisista työskentelee ammatissa, joka vaatii runsasta puhumista. Ammattiäänenkäyttäjillä (mm. opettajat, lastentarhanopettajat, papit) riski äänihäiriöihin on huomattavasti suurempi kuin keskimäärin ja mm. suurin osa opettajista kertoo kärsivänsä ajoittain erilaisista äänioireista.

Äänen kestävyys on useimmiten käytännössä tärkein ääneen kohdistuva vaatimus, mutta äänen laatu eli se, miltä ääni kuulostaa, on myös tärkeä äänen ominaisuus. Äänen tulee riittää käyttötarpeisiin työssä ja vapaa-aikana.

Kun äänen kestävyys heikkenee, aletaan säästää ääntä ja muuttaa työskentelytapoja, mikä on aluksi tiedostamatonta. Poikkeava äänen laatu, vaikka ihminen itse ei olisikaan siitä tietoinen, kiinnittää kuulijan huomion, joka keskittyy kuuntelemaan ääntä eikä sanomaa. Pahimmillaan poikkeava ääni aiheuttaa puhujan aliarvioimista ja viestin väärinymmärryksen tai kokonaan huomiotta jättämisen.